İçindekiler
Ben Nesli
İktisat teorilerinde “homo economicus” aksiyomu zamanlararası bireylerin ve toplumun tercihlerini statik olarak ele alıp değişimleri çoğunlukla göz ardı etse de hem birey hem de onun oluşturduğu toplum sürekli bir değişim içerisindedir. Bu konuda en büyük tartışmalar ve araştırmalar genellikle kuşakların farklı tercihlere sahip olduğunu ortaya koymak için kullanılan kuşak kavramlarında ortaya çıkmaktadır. Örneğin 2. Dünya Savaşı sonrası doğan Boomerlar (Savaş psikolojisi ile hızlı bir nüfus artışı yaşandığı için bu döneme Baby Boom denilmekte”, X kuşağı, Y kuşağı ve Z kuşağı şeklinde tanımlanmaktadır. Tabi bu kuşakların benzer tercih örüntüleri ortaya koyduğu iddiasını destekleyen ve itirazlarda bulunan birçok çalışma da bulunuyor.
San Dieogo üniversitesi Psikoloji bölümünde profesör olarak çalışan 130’dan fazla akademik yayını ve alanında 6 kitabı bulunan Jean M. Twenge’in dikkat çeken kitaplarından biri “The Generation of Me” Türkçeye “Ben Nesli” olarak çevrilen kitabıdır.
Bireyin zaman içerisinde değişimi toplumu değiştirmekte toplum yapısı da bireyleri yeniden modellemektedir. Bu açıdan Ben Nesli okuyanlara yeni nesil (1980-1990 sonrası doğan bireylerin nasıl düşündüğü ve hissettiği hakkında birçok ipucu sunuyor. Twenge kitabının başında aslında şu soruyu soruyor
“Bugünün Gençleri Niçin Bu Kadar Özgüvenli ve İddialı Fakat Bir O Kadar da Depresif ve Kaygılı?“
Soru basit olmasına rağmen oldukça önemli.
Özellikle farklı nesillerden birine aitseniz. Kitaptaki nesilden kastedilen ve incelenen bireyler, anlatılan hikayeler Amerikalı gençlerden oluşsa da 21. yüzyılda küreselleşmenin etkileri ile bu özellikleri birçok ülkede de görebiliyoruz. Türkiye, farklı sosyo kültürel faktörlere sahip olsa da “Ben Nesli (BN)” ni okuduğunuzda Türk gençleri ile Amerikan Gençlerinin nesil uyumu da gözünüze çarpacaktır.
Jean M. Twenge önce Ben Nesli’ni önceki nesiller ile karşılaştırıyor(2. Dünya savaşı sonrası doğan Patlama Nesli (Baby Boom), Patlama neslinin çocukları X nesli ) kişilik özelliklerini ortaya çıkarıyor sonra da neslin iyileştirilmesi gereken yönlerine dair politika önerilerinde bulunuyor. Bir başka bölümde ise Ben Nesli (BN) çocuklarının özellikleri ile nesil farklılığı yaşayanlar arasında nasıl uyum sağlanacağına yönelik fikir üretiyor.
Twenge’e Göre Ben Nesli’nin Genel Özellikleri
Jean M. Twenge’ e göre BN’nin bazı başat konulara bakış açısı şöyle:
- Öz saygı ile ilgili eğitim programlarına, TV programlarına ve aile eğitimine maruz kalan BN, benliğe çok önem atfediyor. (Bencil)
- BN, her şeyi gerçekleştirebileceğini düşünürken bunu da çok kolay başarabileceğine inanıyor.
- BN, hayallerini ve hayatını değerlendirdiğinde tatminsizlik duyuyor.
- BN, politik olaylara karşı daha az duyarlı, toplumun ve dünyanın siyaset ile değiştirilemeyeceğini düşünüyor. (Apolitik)
- BN, toplumsal cinsiyet konusunda önceki nesillere göre daha çok bilgili, kadınlar toplumda daha fazla yer alırken erkekler de ev işlerinde daha yardım eder hale geliyor. (Toplumsal cinsiyet eşitliğinin farkında)
- BN, fedakarlığın veya çok çalışmanın hayatlarında çok büyük bir değişime yol açmayacağını düşünüyor.
- BN, LGBT haklarına daha fazla saygı duyuyor.
- BN, romantik duygusal ilişkilerden kaçınırken, ilişkiyi daha çok takılmak olarak algılıyor ve özellikle evlilik öncesi cinselliğin yaşanması gerektiğini savunuyor. Tek gecelik ilişki (one night stand gibi.)
- BN, açık sözlü olmayı “aklından geçeni” söylemeyi seviyor ve başkalarının da böyle davranmasını istiyor.
- BN, yaşadıkları için genellikle başkalarını/kaderi suçluyor.
- BN, cinsel hastalıklara ve istenmeyen gebeliklere karşı daha bilinçli davranıyor. Buna rağmen çoklu partneri olanların hastalığa yakalanma riski yükseliyor.
- BN, düzenli bir işten çok fazla tatmin olmuyor. İş değiştirmeyi yeni şeyleri denemeyi istiyor. Üniversiteden mezun olur olmaz yüksek bir pozisyonda bir iş ve dolgun maaş bekliyor.
Ayrıca: https://erkancakir.net/2015/03/11/ben-nesli-jean-m-twenge/